Faalkosten?

Een van de peilers van Deskk is focus leggen op faalkosten, alle bedrijven hebben hier last van, wij helpen bedrijven hier slim mee om te gaan. Het beperken van faalkosten brengt enorm veel voordelen met zich mee. Meer weten? Neem contact op met onze consultant Bas!

Faalkosten een korte introductie

Faalkosten zijn kosten die een bedrijf maakt door het ontstaan van fouten in het productieproces. Deze fouten kunnen leiden tot kapotte producten, late leveringen en extra werk om te repareren. Oftewel de klant ontvangt niet het gevraagde product. Waarschijnlijk herken je dit probleem en daarom hebben onze consultants hun ervaringen over faalkosten gedeeld.

 

Hoe faalkosten verminderen in productieprocessen

Dit is altijd de nr.1 vraag die wij ontvangen van fabrikanten die te maken hebben met hoge faalkosten. Het verminderen van faalkosten in productieprocessen is cruciaal voor efficiëntie en winstgevendheid. Dit kan worden bereikt door strikte kwaliteitscontrole, grondige training van personeel, continue verbeteringscultuur en automatisering waar mogelijk. Het luisteren naar klanten, samenwerken met betrouwbare leveranciers, preventief onderhoud van machines, standaardisatie van processen en gebruik van data-analyse zijn verdere strategieën om fouten te verminderen. Door deze maatregelen kunnen bedrijven proactief problemen aanpakken, de productie kwaliteit verbeteren en faalkosten aanzienlijk verminderen.

Door deze strategieën toe te passen en voortdurend te blijven monitoren en verbeteren, kunnen fabrikanten hun faalkosten verminderen en een efficiënter productieproces bereiken.

Faalkosten verlagen

Faalkosten en financiële impact

Om een product opnieuw te maken, heb je dezelfde grondstoffen, productiecapaciteit en tijd nodig. De winstmarge van een product is gebaseerd op eenmalige productie; de extra kosten van het opnieuw produceren zorgen dat de winstmarge verdwijnt en dat er verlies in de opdracht optreedt.

De rekensom is: winst = productiekosten – faalkosten.

Beheren van faalkosten

Faalkosten zijn geen duidelijk post, ze zitten vaak verstopt” Alleen bij eigen evaluatie, en terugrekenen winstmarge (na afronding probleem) heb je daadwerkelijk inzicht in dit getal. Gezonde bedrijven sturen sterk op het verlagen dan wel beheren van faalkosten. Faalkosten die vroeg in het proces worden herkend hebben vaak een lagere financiële impact. Als de order volledig geproduceerd is en reeds uitgeleverd bij de klant – zijn de herstelkosten vele malen hoger.

Faalkostenanalyse

Uit de faalkostenanalyse focus je op een verzameling orders die een afwijking hebben doorgemaakt. Het is van tevoren nooit duidelijk waarom een order anders geproduceerd wordt dan een ‘normale’ order.

Met de faalkostenanalyse speel je de order opnieuw af en kijk je waar de afwijking optreedt. Is dit een ongelukkige samenloop van omstandigheden? Of is er een fout gemaakt door een collega? Of was er misschien een product niet op voorraad? Zoals je ziet haal je met een analyse een kam door het hele productieproces. Met een faalkostenanalyse kijk je dus niet vanuit een rol; maar overkoepelend.

Hoe herken je orders die afwijkend zijn? 

Tip: zoek projecten die een doorlooptijd hebben die buitengewoon lang is ten opzichte van normale productie. Hier is iets aan de hand, winstmarge raakt weg, en mogelijk dus faalkosten.

Faalkosten; een casestudie

In praktijk zijn we tegen twee totaal verschillende typen faalkosten aangelopen. Beide hebben een flinke impact; maar een totaal andere uitwerking.

Voorbeeld 1; dit bedrijf produceert voor hetzelfde product in batches van 10.000 stuks. Bij de laatste kwaliteitscontrole bleek dat er op de verpakking een regel tekst was weggevallen. Deze tekst is wettelijk verplicht; en zijn niet verkoopbaar. 

Deze faalkosten zijn enorm omdat dit na productie ontdekt is. Resultaat: schadepost van 70.000 euro aan afgekeurde producten. Dit is slechts verkoopwaarde; de herstelkosten zijn nog hoger! Er is een handmatige herstelactie nodig om alle producten te herstellen. Er is geen machine die een aanvulling op de verpakking kan toevoegen. Hoeveel tijd is er nodig om 10.000 stickers te printen en handmatig op de verpakking te plakken? +/- 55 uur extra arbeid; waarbij de normale productiegang gehinderd wordt.  

Voorbeeld 2; tijdens de montage van het maatwerk geproduceerde product blijkt er een afwijking te zijn in de maten. Het product is veel te hoog en veel te smal. Het resultaat is: het volledig maatwerk product is niet bruikbaar en wordt afgeschreven. Er zal opnieuw geproduceerd, getransporteerd en gemonteerd moeten worden.

Stel dit maatwerkproduct kost: €1000,- + montage €1500,- en transport €200,-.

De herstelkosten bedragen alle bovenstaande kosten x2 en daarnaast een onprofessionele uitstraling bij de klant.

Hoeveel procent faalkosten?

Het percentage faalkosten is branche afhankelijk, bij voedsel zijn er hoge kwaliteitseisen en controles (vwa controle). Dit betekent dat de bedrijven gestuurd worden op een laag percentage.

Indien een fabriek bijvoorbeeld stoelen maakt is een hoger faalkosten percentage niet dodelijk, maar pijnlijk – kost geld, klanten en reputatie. Het is een goede stelregel om van de omzet 3% te reserveren voor faalkosten bij groeiende bedrijven.

Faalkosten verlagen

Effectieve strategieën voor faalkostenoptimalisatie?

Een effectieve methode voor faalkosten optimalisatie kan heel simpel beginnen. 

Voorbeeld: Het blussen van brandjes neemt niet de oorzaak of aanleiding weg. De order gaat dan wel op tijd en juist de deur uit; alle staande processen zijn onderbroken als iemand handmatig heeft ingegrepen. Voorkom afwijking van de processen!

Faalkostenpreventie in de productie

Het is logisch; faalkosten wil je zo vroeg mogelijk in het proces de kop in drukken. Je hebt nog niet alle arbeid verricht en/of niet alle grondstoffen verbruikt. Het rework wat nodig is om het juiste product te maken is zo laag mogelijk.

Faalkosten herstellen voor kwaliteitscontrole is altijd goedkoper, dan faalkosten herstellen na de kwaliteitscontrole.

De meerwaarde van Deskk

Deskk heeft ruime ervaring in producerende fabrieken waarmee we aanraking zijn gekomen omdat we verschillende automatisering trajecten hebben doorlopen. Omdat zowel automatisering als faalkosten maatwerk is, kijken we graag met je mee naar een optimalisatie die past bij jouw proces.